San Francisco
 vonal.gif (1414 bytes)

Ezen az oldalon San Francisco-ról találsz általános infókat.

Kezdésnek egy térképet amely San Franciscót és közvetlen környezetét mutatja:

A san francisco-i öböl

A félsziget csúcsa: San Francisco

A város közvetlenül az óceán partján helyezkedik el, a san francisco-i félsziget csúcsán, de az egész öböl összefüggően beépült.
Először a lake tahoe-s kirándulás kapcsán jártunk itt, úgy gondoltuk, hogy mindenképpen érdemes útbaejteni a várost, még hogyha túl sok időt akkor nem is tudtunk itt eltölteni, mindössze egy kellemes fél napot. Ide érkeztünk repülővel és az érkezés napján bejártuk a várost, amennyire csak tudtuk.  Amikor másodszor is leruccantunk Californiába (immár autóval), akkor még egy teljes napot eltöltöttünk, bejárva olyan helyeket, amit az első alkalommal időhiány miatt kihagytunk, és olyanokat is, ahol már jártunk, de annyira tetszett, hogy megint visszalátogattunk.

A város mindkettőnknek nagyon tetszett, mások állítása szerint is kevés ennyire jellegzetesen egyedi és különleges atmoszférájú nagyváros található az USÁ-ban.

Golden Gate híd

A híd a jellegzetes ködben

Elsőnek mindjárt itt van a Golden Gate, a város szimbólumaként is számontartott híd. Hatalmas építmény, többször is átmentünk rajta (ha a város felé mész, akkor hídpénzt kell fizetni.)
Másodiknak pedig ott van a köd, ami szintén a város egyik fő jellegzetessége. Főleg a város északi részén, tehát a híd környékén szokott előfordulni, hogy olyan köd van, hogy az ember az orráig sem lát. Valószínűleg az öböl bejáratánál tud beáramlani az óceáni nedves levegő, ami rátelepszik a városra. Amikor először jártunk a városban, szerencsénk volt, mert verőfényes napsütés volt és mindent tisztán láttunk. De a második alkalommal megtapasztaltuk, hogy milyen a san franciscoi köd: nagyon masszív, hirtelen mintha minden elsötétedne, viszont nagyon laposan kúszik, a Golden Gate pillérjeinek teteje a legtöbbször kilátszik. Tehát amit a jobb oldali képen látsz, az nem kamu, ez a jellemző.
Egyébként a város klímája (leszámítva a ködöt) nagyon kellemes, nyáron nincs túl meleg, és februárban tavaszi hangulatba csöppentünk ottjártunkkor. Gyönyörű a növényzet, sok a pálmafa, és rengeteg európában nem látott fákat és cserjéket látni.

Viktoriánus házak Lombard street


A város igazi hangulatát a viktoriánus házak adják. Persze nem az angol stílusra kell gondolni, hanem az egész valahogy keveredik a pálmafás-délszaki életérzéssel, a házak nagyon színesek, a formák burjánoznak, olyan az egész, mint egy mézeskalács város.
A város dimbes-dombos kertvárosi része szintén nagyon izgalmas, itt is jár a cable-car, amit a jobb oldali képen látni is. A kertváros egyik leghíresebb utcája a Lombard street, ahol szép kanyargósan lehet lejönni autóval. A városnak ezen a részén olyan meredek utcák vannak, hogy az ember sokszor azt gondolja, hogy itt aztán nem fog felmenni az autó. A Lombard street az egyik nagy turistalátványosság, nyáron állítólag órákat kell sorbanállni, ha le akarsz jönni autóval rajta, de mi februárban még elkerültük a hosszas várakozást!

 

Kilátó a Telegraph Hill-en Alcatraz - volt börtönsziget

A jobb oldali képen a kertváros látszik, a maga merőleges és nagyon lejtős utcáival. A képen látható kilátót második látogatásunk alkalmával mi is becserkésztük: szuper kilátás volt az egész városra! A jobb oldali képen pedig a híres Alcatraz, ami ma börtönmúzeum, sajnos ott nem jártunk. Bár kicsit furcsállottam, hogy miért nem lehetett innen megszökni, hisz olyan közel van a város partjaihoz. A megfejtés a hideg tengeráramlatokban rejlik: állítólag olyan hideg a víz, hogy onnan nem lehet kiúszni élve!! Ennek a hideg áramlatnak köszönheti viszont a város, hogy nem sivatag van a helyén!

Bay Bridge és a downtown Bay Bridge este

A város másik nagy hídja a kevésbé híres, de éppoly impozáns (és hatalmas nagy) Bay Bridge, ami kétszintes, szintenként 6 sávon hömpölyög rajta a forgalom. Ez a híd tulajdonképpen két részből áll: a képeken a downtown-hoz közelebbik fele látszik, amelynek 4 hatalmas pillérje van, aztán egy kis sziget következik (Tresure Island, egy kis alagút), és a kivezető szakasz már nem ilyen látványos szerkezetű, de szintén nagyon hosszú.

Ennyi bemelegítés után jöhetnek a saját képeink!
Ha meg akarod nézni őket, kattints az alábbi linkre!

negyzet.gif (234 bytes)

San Francisco - fényképeink

   line.gif (1414 bytes)

Vissza

Kezdolap

Lap teteje