New York city
 vonal.gif (1414 bytes)

Ezen az oldalon jó szokásom szerint New Yorkról találsz információkat.

Ahogy szoktam, térképekkel indítanék:

A Manhattan félsziget és közvetlen környezete

A Manhattan félsziget csúcsa a fő útvonalakkal

 

New York city (a továbbiakban NY) egy hatalmas metropolisz, 8 millió lakossal. A Manhattan félsziget csak egy kis része ennek a hatalmas városkomplexumnak. Volt szerencsénk látni a város a repülőről, mondhatni madártávlatból, hát mit mondjak, elég ledöbbentő. Kurt Vonnegut csak ennyit fűzne hozzá: "Skyscraper National Park".

A későbbi barangolások során megállapítottuk, hogy NY tulajdonképpen felülről a legszebb, és hacsak nem a Park Avenue-n sétálgatsz (ahol jobbára iszonyat elegáns lakóházak vannak), akkor békaperspektívából a város már nem annyira megkapó. Tanulság: felfelé kell nézni, vagy nagyon fentről kell lefelé pislogni, vagy egy felhőkarcoló tetején kell lakni. Néhány, nem általam képpel azért érzékeltetnem kell a város atmoszféráját.

 

Nem semmi. Az első kép a Midtown-t, azaz Manhattan középső részét mutatja a híres toronnyal, az Empire State Building-gel (jelenleg NY legmagasabb épülete), a kilátással a félsziget déli csúcsa felé, a már nem létező WTC irányába. Az alsó képeken Brooklynból tekintünk vissza NY-ra, előtérben a Brooklyn Bridge-dzsel, háttérben a már csak képeslapokon létező ikertornyokkal. A félsziget déli csúcsa az üzleti negyed, mondhatjuk hogy a világ üzleti életének egyik fellegvára.

NY egy vertikális város, és az ikertornyok nélkül is számos szimbóluma maradt még. A leghíresebbek, a Chrysler Building (balról) és az Empire State Building (jobbról), valamint a híres Szabadság Szobor, ami egy kis szigeten található ami hajóval érhető el Manhattanből, és meglepően kicsi. Szept. 11 óta sajnos nem lehet felmenni a koronájába :(

 

A város legmagasabb épülete, az Empire State Building egy klassz kilátópont a városra. A kilátóterasz híres turistalátványosság, ami a 86. emeleten található.

A város nagyon sokszínű rengeteg érdekes látnivalóval . Az egyik ilyen észbontó hely a városban a Time Square, ami a Broadway (ami az egyetlen észak-dél irányú, a sakktáblaszerű utcahálózatba nem illeszkedő utca Manhattanban) és a 7. avenue kereszteződésében található. Itt állva az ember tényleg átérzi, hogy NY a világ egyik legnagyobb üzleti központja.

A város, amellett, hogy a kereskedelmi és üzleti élet egyik világfővárosa, a kulturális életben is előkelő helyet foglal el. Itt található a híres Metropolitan Museum of Art, ami az állandó kiállítások mellett rangos vándorkiállításairól is híres, illetve a Guggenheim Múzeum, ami Frank Lloyd Wright, a híres amerikai építész egyik leghíresebb (és egyetlen NY-i) épületében kapott helyett. Itt kortárs kiállításokat látni.
És akkor még nem beszéltünk a Broadway-show-król, hiszen NY a musical fellegvára. A Broadway és a 42. utca kereszteződésének környékén egymást érik a színházak, ahol a híres musical-ek mellett számtalan újat is játszanak. A Central Park, amely a félsziget közepén, hosszúkásan elnyúló híres parkja a városnak, szintén helyet ad a művészeteknek: nyáron a "Shakespeare in the Park" egy ingyenes szabadtéri színházi előadás neves színészekkel (csak álld ki a sort, hogy bejuthass).
Rengeteg a tenni- és látnivaló ebben a városban, ide nem elég egyszer eljönni.

 A várost behálózza a Subway, a NY-i metró, amivel hamar lehet eljutni A-ból B-be. Így nyáron kicsit gázos a dolog, ugyanis a metrókocsik légkondícionáltak, de a megállók nem. A megállókban általában +20 fokkal van melegebb, mint kint az utcán. Tehát ha kint 35 fok van és 100%-os páratartalom, az elég kellemetlen A kocsiforgalom az viszont katasztrofális, a turisták jobban teszik, ha nem ülnek a volán mögé, ha mindenáron autózni akarnak, ott a Yellow Cab. Andris szerint az a fő probléma, hogy egy ilyen sokszintes várost nem lehet kiszolgálni 2 szintes közlekedéssel (metró és a felszíni), rengeteg az autó, nem lehet haladni, és persze mindenki agresszívan vezet. Seattle és San Francisco után elég szembeszökő volt a különbség: az emberek pl. folyton egymásradudálnak, ha van indok rá, ha nincs. Parkolni szinte képtelenség az utcán, mindenhol fizetni kell érte, ami külön megnehezíti az autózást. Vannak buszok is, de hát ők is csak a sárga taxik között tudnak evickélni. A legnagyobb gyakorisággal előforduló kocsitípusok a NY-i utcákon: 1. Yellow Cab, 2. iszonyú elegáns limuzinok. Elég sok gazdag ember él ebben a városban, viszont nagyon sok szegény is, de ők jobbára gyalog járnak. NY az első - és talán egyetlen - olyan amerikai város, ahol autó nélkül is meg lehet lenni - ld Woody Allen.

Az egyetlen dolog, ami az én lelkesedésemet is lehűtötte egy kicsit, az a szemét és kosz, amit a város nagy részén tapasztaltunk. Persze maga Manhattan is nagyon sokszínű, és sokszor két blokk után teljesen meg tud változni az utcakép és az épületek színvonala. Mi a Midtown nyugati részében laktunk egy egész kellemes hotelben, de a környéktől már nem voltunk annyira elragadtatva. Azért a lényeg, hogy sötétben is haza lehetett menni, ami nem mondható el a város több részéről sem (pl: Central Park sötétedés után vagy a Harlem - bár oda nappal sem tanácsos fehéreknek betévedni). A város keleti része, főleg a Central Park déli részéhez közeli utcák viszont nagyon elegánsak és kultúráltak voltak - ott lakik a felső tízezer - az amerikai kiadásból. Általában igaz, hogy a város déli része, a downtown, az üzleti negyed és környéke szintén nagyon kultúrált, elegáns és vadiúj lakóházakkal és hatalmas irodaházakkal van teli. A Time Square és közvetlen környékéről ez már nem mondható el. Ott bizony időnként az utcára kitett szemeteszsákokat kellett kerülgetni.

Mindent összevetve szerintem ez a város szuper, de abban eddig mindenkivel egyetértettem, aki ott járt, hogy csak akkor lenne itt jó élni, ha sok pénzed van és élvezni is tudod, amit ez a város nyújtani tud. Békaperspektívából a dolgok korántsem annyira lenyűgözőek időnként...

Hogy milyen a város békaperspektívából, azt a következő oldalakon megnézheted, ugyanis a fényképeink jobbára az utcaszinteken készültek, és így képet adnak arról, hogy milyen ebben a városban a felhőkarcolók árnyékában való sétálgatás.
Vigyázat! 202 kép!

negyzet.gif (234 bytes)

Híres épületek

negyzet.gif (234 bytes)

Híres helyek

negyzet.gif (234 bytes)

A város - hangulatképek

negyzet.gif (234 bytes)

A megérkezés és a Szabadság Szobor hajóút