Seattle
vonal.gif (1414 bytes)

 

Január óta itt nyomulunk az USA északnyugati csücskében. Ez jó, mert ismét világot látunk, és tervbe is vettük, hogy bejárjuk az USÁ-t, és ezt sokkal egyszerubb úgy megtenni, hogy itt élünk. De nem annyira jó olyan szempontból, hogy mindentol baromi messze vagyunk.
Az elso képen láthatod Seattle elhelyezkedését az USÁ-n belül, a másikon pedig Seattle áttekinto térképét.

map_usa.gif (14625 bytes)

map_seattle.gif (26252 bytes)

Seattle bár nem túl nagy népességu, 516 259 lakosa van, de nagy alapterületu város, 92 négyzetmérföldön terül el, ami durván 239 km2-nek felel meg (ez a sok idióta mértékegység!)   Ez a város Washington állam legnagyobb városa, bár mégsem ez a fováros, hanem Olympia.
A város két nagy hegyvonulat között helyezkedik el, így az óceán felol és kelet felol is magas hegyek határolják, és amikor az ido tiszta, nagyon szép havas hegyeket látni. De az ido ritkán napos, foleg a téli-tavaszi idoszakban, mivel a nyugatról érkezo összes eso itt akad fenn ezeken a hegyeken, úgyhogy az itt is esik le. (Always take your umbrella). Viszont a növényzet és a természeti környezet gyönyöru, és ez jellemzo az egész városra. Nagyon sok a zöld terület, és a park.

                                                            hegyek.gif (21642 bytes)

Maga Seattle természetesen nem csak a downtown-t jelenti, hiszen a város több kisebb település laza szövetsége, amelyek közül néhány már nem is mondható kis településnek (ilyen pl. Bellevue, aminek megvannak a saját felhokarcolói is). Mi Redmondban élünk, azaz helyesebben Bellevue és Redmond határán, az ún. Eastside-on, tehát a Lake Washington keleti partján. A nyugati oldalra jó hosszú hidakon lehet átjutni, ahol rendszerint klassz dugók szoktak lenni. Ezért a "belvárosba" ritkán járunk, az életünk jó része az Eastside-ra korlátozódik, de azért természetesen elso dolgunk volt a felhokarcolókat közelebbrol is megnézni, miután megérkeztünk!

                                                  panorama.jpg (12939 bytes)

A környék igazi felfedezését még csak most kezdjük, hiszen az elso két hónap autóvásárlással és a lakásunk megtalálásával ill. berendezésével telt. A mostani lakásunk nagyon szép, kattints a hyperlinkre a további képekért. A bérelt, régi lakásról szintén sok képet csináltunk. Szerencsére szabadidoben nincs hiány, úgyhogy ha az idojárás is úgy akarja, lehet mindenféle szépet találni itt a környéken. Igyekszem minél többet fotózni a városban, ez a része az albumnak folyamatosan bovül. Ha jobb ido van, érdemes a természeti látnivalókra koncentrálni.   Pl. kirándulni a Mount St Helen hegyen, aminek 1980-ban volt egy akkora kitörése, hogy a fél hegy teteje elrepült, de még így is 8365 feet (2549 m) magas.

before.jpg (7241 bytes)

after.jpg (6850 bytes)

De a környék legmagasabb hegye nem o, hanem a Mount Rainier, ami 14 411 feet magas (4392 m), és tiszta idoben szépen látható Seattle-bol is.

Ha további információkra vágysz a várossal kapcsolatban és nem éred be e szerény weblap kereteivel, több linket is tudok ajánlani:

Ha az általunk készített fényképekre is kíváncsi vagy, kattints a megfelelo linkre!

negyzet.gif (234 bytes)

Régi lakás

negyzet.gif (234 bytes)

Mostani lakás

negyzet.gif (234 bytes)

Város

 

                                                                   line.gif (1414 bytes)

Vissza

Kezdolap

Lap teteje