Bevásárló rész Bellevue-ben
vonal.gif (1414 bytes)

 

Ez a bevásárló rész (amerikaiasul "mall") közel van hozzánk, kb 5 perc autóval. Több blokknyi területen helyezkedik el, van pár nagy áruház (Fred Meyer:kaja és majdnem minden egyéb, Safeway:kaja, Sears: drága áruház, választékot tekintve mint mondjuk otthon a Skála), és mellette - körülötte sok kis apró üzlet a biciklibolttól a művészellátóig. Sok kajálda is van  ezen a környéken, láncok, természetesen (az otthon is ismert McDonalds, Burger King, Wendy's, Pizza Hut, és amik otthon nincsenek: Taco Bell (mexicoi gyorskajálda!), Red Robin (egész jó pincéres hamburger hely), Denny's (leülős pincéres normális kajálda), Jack in the Box (pont mint a meki). Egyenlőre ennyit, persze van még jó sok. Mi időnként a Red Robinba szoktuk ellátogatni, annak a helynek (bár az is egy lánc), mégis van valami atmoszférája és vannak jópofa kaják is (pl. francia hagymaleves, vagy chicken fajitas). Persze ez már nem számít olcsó helynek, itt a McDonalds az abszolút lepra hely, mindenféle alakokkal lehet ott találkozni, viszont legalább olcsó is, ha már azt adnak, amit adnak. 1 dollárért lehet venni szendvicset, egy menü 3 dollár körül mozog. Persze az otthon ismert "kis" menük hiányoznak, ez a megalománia országa, itt minden csak giga méretben létezik.
Egyébként az amerikai gasztronómia nincs a helyzet magaslatán. Mióta itt vagyunk, a legpuccosabb étteremben Santa Cruzban voltunk (Californiában a Gáborékkal). Maga a hely nagyon kulturált volt, és az étel is gusztusos és finom, de az étlapon összvissz volt kb 15 féle étel az édességekkel együtt. Andris is a változatosság hiányára panaszkodik a munkahelyi kajáldában: hamburger, pizza, saláta, esetleg mexicói vagy olasz kaja. Slussz. Tehát összefoglalva inkább a mennyiségen és a sebességen (fast food, drive thru) és nem a minőségen van a hangsúly, ami a táplálkozást illeti. A TV-ben is olyan reklámokat látsz, hogy vedd meg az ilyen hiper-szuper gyorsfagyasztott pizzát, mert csak megnyomod a pizza reheat gombot a mikrodon (nem vicc, a mienken is van), és már kész is. A steak-et kihagytam, azt is szeretik, de ha jobban belegondolunk, az sem a konyhaművészet csúcsa, hiszen egyszerűen csak besomnak egy adag marhahúst a sütőbe, és többé-kevésbé megsütik. A bevásárlórész bemutatása közben kicsit elragadott a hév az amerikai táplálkozási szokások ismertetésével kapcsolatban. De annyi kövér embert a világon nem lehet látni, mint itt! És nem akármennyire kövérek! Ezt látni kell, mert elmondva úgysem hiszi el senki.
Egy szó mint száz: hiányoznak az otthoni, egyedi ízek, itt nagyjából mindenhol ugyanaz van, úgyhogy ha valami igazán jót akarunk enni, akkor inkább nekiállok főzni valamit.

 

< Előző        Következő >
vonal.gif (1414 bytes)

Vissza

Kezdolap

Lap teteje