Óceánpart Esztivel

Világítótornyok

Itt vagyunk Ilwaco-ban, Washington és Oregon állam határán, de még a Colorado folyó északi partján. Ez a ház pedig megtetszett nekünk a kocsiból és lekaptuk.
Ilwaco, épület


A világítótorony 20 m magas, és tömör bazaltra épült, a tenger szintjétől még egy 60 m magasságra. A torony kezdetben Fresnel típusú lámpával egészen 1650-ig működött. A torony most is funkcionál, de a lámpáját kicserélték a jelenlegi forgó, tengeri jelzőfényre. A régi lámpa fénye 20 mérföld távolságra (14 km) ellátszott a tengeren, és közel 5 tonnát nyomott. Az első lencsét 1937-ben kicserélték egy kisebbre. Ezt a lencsét már elektromossággal üzemeltették, szemben az elsővel, ami 5 gallon kerozint használt el egy éjszaka során. Ez a második lámpa 1 másodperc fehér fényt bocsátott ki magából minden 6,5 ill. 21,5 másodpercben. Ez az a forgási sebesség ami egyértelműen azonosít egy világítótornyot egy elhaladó hajó számára. A világítótorony üzemeltetése állandó felügyeletet igényelt: 8 órás műszakokban váltották egymást, hogy a 24 órás felügyelet biztosított legyen, és feladatuk volt a kerozin feljuttatása a toronyba, ill. a lencsék tisztántartása (60 naponként borral mosták le. Amikor pedig nem a világítótoronnyal voltak elfoglalva éppen, könyveket olvashattak egy hordozható könyvtárból, amit negyedévente frissítettek.
North Head Lighthouse 1


A torony alulnézetből.
North Head lighthouse 2


A torony és Eszti
North Head - Eszti


Mi is ott nyomulunk a toronynál.
North Head - Zsófi és Andris


A torony előterének falán táblára ki van függesztve a torony pontos földrajzi helye.
Hosszúság, szélesség


Ebbe a kis toronyba - vezetéssel - fel lehet menni, körbe lehet nézni, és meg lehet tudni érdekes dolgokat - már amennyiben megérti az ember, amit beszélnek.
Kilátás a toronyból


Ez a világítótorony egy most is működő, katonai objektum, úgyhogy csak ilyen távolságból, a szemközti dombról lehet megnézni. Itt azonban van egy múzeum, ahol pl. meg lehet nézni a North Head Lighthouse eredeti lámpáját, és találtunk egy kiállítást is a Lewis és Clark felfedezőútjáról, akik Thomas Jefferson elnöksége alatt egy térképező expedícióra indultak a Columbia folyó mentén, hogy feltérképezzék Lousiana tartományt, és információkat szerezzenek a nyugati part ezen részéről. Itt a nyugati parton egyébként elég sok az indián rezervátum és sokkal több a
Cape Dissapointment


A Csendes Óceán, és a félsziget, ami után Long Beach következik.
Kilátás a torony közeléből


Ez volt a North Head világítótorony régi világítóberendezése.
Lámpa és Andris


Elhagyjuk a kilátótornyokat és a magaslati pontokat, kocsikázunk le a domboldalon, és közben kelet felé szépen rálátunk a folyó torkollatára
Kilátás a Columbia folyó torkollatára 1


Hajókikötő.
Kilátás a Columbia folyó torkollatára 2


Óceánpart Long Beach-en

Itt vagyunk Long Beach-en, a világítótornyoktól mindössze 20 percre, a világ leghosszabb strandján. De sajnos a homokon és a vízen kívül nem sok minden emlékeztetett arra, hogy strandon vagyunk: nagyon hideg volt a levegő és a víz is, de a látvány gyönyörű volt. Papucslevétel, és irány megmártózni a vízben, persze Andrist nem tudtuk rávenni.
Long Beach - óceánpart 1


Andris nagykabátban és cipőben, de én természetesen mezítláb.
Long Beach óceánpart 2- ketten


Eszti barátkozik a vízzel.
Long Beach - óceánpart 3- Eszti


Eszti és Zsófi vízközelben.
Long Beach - óceánpart 4


Zsófi és az Óceán.
Long Beach - óceánpart 5


Andris dacol a nőkkel és nem vetkőzik.
Long Beach - óceánpart 6


Sok sárkányeregetőt látni itt a parton.
Long Beach - óceánpart 7


Vissza

Kezdolap

Lap teteje